Ook de grensregio wordt wakker uit zijn winterslaap. Nog voor de grote feestelijkheden rondom de inhuldiging van Willem Alexander als koning op 30 april kleurt de grensregio al oranje, namelijk als op 25 april de Oranjefietsroute wordt geopend. De pracht en praal van de Oranjes staat in schril contrast met het leven van eenvoudige rondtrekkende handelsreizigers en boerenzonen, dat op de Handelsweg de hoofdrol speelt. De opening van de Flamingoroute wordt gevierd met de ’natuurbelevenisdag’ in het Zwillbrocker Venn.

In het voetspoor van de Oranjes

De 230 km lange Oranjefietsroute route verbindt Apeldoorn met de Duitse grensstreek. Onderweg zijn er talrijke plekken die voor het koninklijk huis van betekenis zijn geweest. Zo sleet de moeder van prins Bernard haar laatste levensjaren in kasteel Warmelo, was de beroemde burcht in Bad Bentheim het vaste logeeradres van Emma en Wilhelmina als ze hier kwamen kuren en was het stadje Lingen tot 1732 een leen van de Oranjes. In het historische centrum zijn nog talrijke sporen uit deze tijd in de gebouwen terug te vinden.

In Zwillbrock krijgt het voorjaar een roze tintje

Met de groots opgezette ‘natuurbelevenisdag’ viert het Biologische Station Zwillbrock op 28 april de opening van de Flamingoroute. Niet alleen wordt het officiële startschot voor de nieuwe fietsroute gegeven, tevens is er een bont programma voor het hele gezin. Maak een koetstocht door het veengebied van het Zwillbrocker Venn met de noordelijkste flamingokolonie ter wereld en doe ideeën op voor je tuin op de inmiddels bekende tuinbeurs. Jonge én oudere natuurvrienden kunnen deelnemen aan tal van activiteiten om op een ludieke manier meer aan de weet te komen over de natuur.

Nieuwe flyer van de Handelsweg

De 229 km lange Handelsweg is uitgegroeid tot een klassieker onder de grensoverschrijdende wandelroutes. Maak een tijdreis door de grensregio in de voetsporen van marskramers en ‘tödden’. Het landschap tussen de vredesstad Osnabrück en de Hanzestad Deventer is bijzonder afwisselend. De route voert door het heuvelachtige Osnabrücker Land en Tecklenburger Land, het weidse groene landschap van het Münsterland en de Grafschaft Bentheim. In Nederland verrassen het parkachtige coulisselandschap van Twente en de beboste Sallandse heuvelrug.

Bestel nu de gratis flyer met de route, accommodaties en interessante tips voor bezienswaardigheden en activiteiten onderweg op www.grensbelevenis.nl